Tuesday, May 31, 2011

OPERATIUNEA PRAZUNETA (or' cum îi zîşi dân popor PRAZ UMPLUT)

La aiest timp pazu’-i taman bun di umplut aşa că am purşes în târg, am umplut paneru’ cu şeli trebuinşoasi, mi-am atârnat şorţu’ şî m-am pus pi traba.
Şi-am luat dîn târg? Apăi şeli şi urmiazî:
Ingrediente:
5 praji dodoliti
1/2 kg carne tocata (amestec din vita si porc)
fo' 200 gr masline (s-au mai pierdut pe drum din ele; bine ca macar tot a mai ramas ceva tongue.gif )
verdeata (dupa gust si preferinte)
sare, chiper
bulion facut in casa (amestec de rosii si ardei gras)

La toate cele de mai sus am mai adaugat: o ceasca de ulei, 2 cani de apa, 1 ceasca de vin, ingredinete care nu apar in poza din motive necunoscute mie biggrin.gif

Păi şî şe crediţi că am făcut cu ieli? Apăi o să iexplic în şeli şe urmiazî, mai pi înţilesu’ tuturor:
Mod de preparare:
Operatiunea "dezbracarea" prazului: Dupa ce curatati prazul de toate cele, taiati bucati de cca 10 cm pe care le goliti de "continut". Adica, ajutati de coada unei furculite (am folosit eu), impingeti in afara miezul prazului, in asa fel incat sa mai ramana doua foi (de ce doua? pentru ca la umplere si/sau fierbere se pot rupe si cautati umplutura prin toata oala wink.gif ).



Pont: Bucatile de praz mai incapatanate si care nu vor sa se descotoroseasca de miez, pot fi bagate cateva minute in apa rece tongue.gif
Miezul se toaca marunt si se pune deoparte

Iaca si soldatii gata de umplere

Si iaca ce patira soldatii dupa ce doua maini dibace au pregatit umplutura (am amestecat carnea cu oul, verdeata, sarea si pierul si gata! ATENTIE! NU puneti orez in umplutura pentru ca acesta se umfla si iar va vad pescuind carnea de prin oala tongue.gif )

Miezul tocat se pune la calit, cu o ceasca de ulei (n-am avut blida cu motive taranesti, asa ca am luat un tzucal batranesc care mi-e tare drag si util, asa ca scuzati "decorul")

Dupa ce se inmoaie prazul, puneti bulionul, amestecati temeinic si lasati sa bolboroseasca un pic

Adaugati si maslinele, completati cu apa cat sa poata fierbe nestingherite si lasati la foc mediu cca 10 min.

Dupa ce au dat bine in clocot puneti oleac' de vin de anul asta si mai lasati sa fiarba, pana ametiti de miros si aburii ce ies din oala laugh.gif

Apoi puneti soldatii-n oala si lasati la fiert pana se inmoaie prazul (carnea se fierbe foarte repede)

Spre sfarsit puneti verdeata tocata in oala aburinda tongue.gif

Poftiti la masa! biggrin.gif

Şi amu’ că am deşertat tolba in ograda voastră, mi-o iau aşa goală la schinari şî plec să o umplu pentru data viitoari biggrin.gif
Si incalecai p-un praz,
Si-ncheiai povestea cu haz!
(text şî naraţîuni di Droopina)

No comments: