Tuesday, May 31, 2011

Dabo Kolo (Snacks-uri etiopiene)

Reţeta de Dabo Kolo (snacks etiopiene) este inspiraţie de la Emily, care la rândul ei s-a inspirat din cartea "The World of Street Food". Nu auzisem de ele pana acum, insa, pe langa denumirea haioasa "Dabo Kolo", m-a atras si faptul ca se fac foarte uşor şi sunt la fel de uşor de mâncat. In plus, merg si pentru perioadele de post, daca inlocuiti untul cu ulei de masline. Oricum, sunt la fel de bune! Asadar, trec direct la descriere, iar dacă vreţi alte detalii le găsiţi pe blog-ul d-rei.



Ingrediente:
100 gr făină;
1/4 lgţ sare
1/2 lgţ zahăr
1/4 - 1/2 lg boia dulce (în reţeta originală se pune o pastă specială făcută din condimente, dar pentru că nu ajung în Etiopia prea curând, i-am găsit înlocuitor
2 lg ulei
apă
50 gr unt topit
Mod de preparare:
Se amestecă toate ingredientele (în poza cu ingredientele apare bucata de unt, care între timp s-a topit pe flacara aragazului :D) şi se adaugă treptat apă, până se obţine un aluat moale (dacă mai e cazul mai puteţi adăuga făină), care se frământă cam 5 minute.


Aluatul se pune pe masa unsă cu un pic de ulei şi se rulează până capătă formă de sfoară :D


Se taie cu o foarfecă bucaţi de maxim 10 cm lungime.


Se încinge o tigaie şi se pun bucaţile la prăjit, fără ulei (eu m-am jucat un pic cu aluatul sşi am facut şi cateva forme de sezon :D). Se lasă cca 3-4 minute pe o parte, apoi se întorc pe cealaltă.


Se lasa un pic la răcit şi se servesc cu iaurt sau smântână. Emily zice că merg de minune cu ulei sau unt topit; mie mi se pare prea multă grăsime iar dacă optaţi pentru condimente iuţi iaurtul este cu atât mai indicat :P


Enjoy!

No comments: