Wednesday, June 1, 2011

Mucenici moldovenesti / Moldavian-style "mucenici"

Cred că toată lumea ştie povestea mucenicilor; şi cine n-o ştie n-are decât să stea cu un pahar de vin în faţă şi să lectureze pe net :P
Eu chiar dacă-s mutată de ani de zile în Muntenia, m-am născut şi am crescut o perioadă bună din viaţă în Moldova aşa că am moştenit obiceiurile din partea aceea a ţării. Deci nici de 9 martie nu mă dezmint: în fiecare an fac mucenici moldoveneşti. Îmi place să-i fac în seara de 8 martie, să se umple casa de miresme şi să-i ademenesc pe vecini :D


Ingrediente:

O să vă dau şi un link cu reţeta pe care o fac în mod obişnuit, adică asta. Anul ăsta am făcut cam un sfert din cantitate, adică:


500 gr de faina
60-70 gr zahar + 1 pliculet de zahar vanilat
90 gr unt (pentru varianta de post puteti folosi margarina vegetala)
30-40 gr ulei
25 gr drojdie proaspata sau 7 gr drojdie uscata
apa calduta
miere, nuca, coaja de lamaie, coaja de portocala, esenta de rom, esenta de vanilie
Mod de preparare:
Drojdia se inmoaie in apa calduta, la care se adauga o lingura de zahar.


Intr-un castron mare se pune faina, se face o gaura in mijloc unde se adauga: drojdia, untul, zaharul, coaja rasa de lamaie si/sau coaja rasa de portocala, precum si esentele (de rom si/sau vanilie).


Se amesteca toate bine si se adauga treptat apa calduta, pana se obtine un aluat elastic.


Se lasa la dospit, acoperit cu un prosop curat, pentru vreo 15-20 minute.


Ungeti o suprafata cu ulei si incepeti sa modelati "optuleti" din coca, pe care-i asezati in tava si-i mai lasati la crescut inca cca. 10 min.


Ii puneti la cuptorul preincalzit (cam la 175 grade C), pana se rumenesc, ii scoateti si ii ungeti cu miere, peste care presarati nuca macinata.
Cat timp aveti o tura de mucenici la cuptor, lasati restul de coca la cald, acoperita cu prosopul curat.


Enjoy!

1 comment:

Miz Helen said...

The translator is not working today, but I don't need it to let you know that this looks delicious! Hope you are having a great week end and thank you so much for sharing with Full Plate Thursday.
Happy St. Patrick's Day and Come Back Soon!
Miz Helen