Wednesday, March 6, 2013

Briose cu iaurt si mere

Vreau, nu vreau, trebuie sa-mi exersez mana pe/la dulciuri. Pentru ca asa vrea copilul. Si pentru ca am si eu ambitia (rar, ce-i drept) sa fac si eu ceva dulce si sanatos pentru familia mea. Printre multele esecuri mai apare si cate un succes si atunci simt nevoia sa ma laud si sa vedeti ca nu sunt facuta numai pentru mancare. Si uite asa, la briose am inceput sa capat dexteritate, ca de talent nu poate fi vorba. Talentul trebuie la chestii mai grele, dar acolo nu ma bag...inca!






Ingrediente:
Eu vi le zic asa cum le-am gasit in carte. De modificat nu am modificat decat cantitatea de zahar, care mi s-a parut cam mult si fructele (in carte erau nuci, eu am pus mere). Asadar avem:

un pahar mare de iaurt natur (cam la 150-200 ml)
3 pahare de faina
2 pahare de zahar (eu am pus unul si un sfert)
3 oua
1/2 pahar de ulei
3 linguri de smantana
1/2 pliculet de praf de copt
2 mere mari
facultativ: zahar vanilat si / sau esenta de vanilie (ochiometric)



Mod de preparare:

Simplu si rapid, ca in 10 minute n-am avut ce face. Adica se pune iaurtul intr-un castron mai adanc, peste care se pun restul de ingrediente, in urmatoarea ordine:

- zaharul



- ouale



- faina



- praful de copt
- uleiul



- smantana


- esenta de vanilie (zau zaharul vanilat)


Evident ca toate se mixeaza (cu mixerul, da?) pana la incorporarea omogena.


- la sfarsit se curata merele, se rad pe razatoarea mare, se scurg bine de suc si se adauga in compozitie, amestecand bine.




Tava de briose se unge cu unt (da, fiecare caus in parte; asta-i de fapt munca cea mai grea) sau, daca aveti hartiute speciale pentru briose, le puteti folosi pe acelea. Se pune compozitia in fiecare caus si se da la cuptorul preincalzit, cam la 140-150 de grade C (foc potrivit la cuptoarele pe gaz), cca 20 de minute.


 Apoi ne asezam gospodareste in fata cuptorului si asteptam :))



Cand considerati ca sunt gata, cel mai bine va lamuriti facand testul cu scobitoarea; daca scobitoarea iese curata, inseamna ca briosele-s gata. Se scot din forme, se pudreaza cu zahar pudra (sau nu) si cam atat.



Enjoy!

*Going to Hearth & Soul Hop at Savoring Today.


3 comments:

April @ The 21st Century Housewife said...

Your muffins look and sound delicious, and very wholesome too. Thank you for sharing them with us at the Hearth and Soul hop.

Alea Milham said...

Your muffins sound so wholesome and delicious! Thanks for sharing them with the Hearth and Soul Hop.

Swathi Iyer said...

Delicious muffins, looks perfect meal. Thanks for sharing with Hearth and Soul blog hop.