Saturday, February 11, 2012

Gogosi dospite

Am avut pofta de gogosi si pentru ca n-am avut mult timp sa le bibilesc am zis sa fac totusi niste gogosi dospite, pentru ca cel putin mie mi se par usor de facut si-n plus, intre timp, poti sa-ti mai vezi si de treaba.




Ingrediente:
- 1 kg de faina
- 4-5 linguri de zahar
- 40 gr drojdie proaspata (sau 1 3/4 pliculete de drojdie uscata)
- 3 plicuri de zahar vanilat
- 1 -2 lingurite esenta de rom
- 1/2 lingurita sare
- 250 - 300 ml apa calduta

- coaja de lamaie sau portocala
- ulei
*Nota: Din cantitatea asta ies gogosi si de dat la neamuri. Daca vreti doar pentru uz casnic, cel mai bine este sa le injumatatiti.




Mod de preparare:

Cernem faina intr-un castron incapator. Separat punem la dospit drojdia, impreuna cu 1 lingura de zahar si 100 ml apa calduta. Lasam castronelul intr-un loc cald si ferit de curent cca. 7-8 min sau pana drojdia si-a facut bine treaba.





Facem o "groapa" in mijlocul fainii si punem drojdia dospita. Adaugam restul de zahar, sarea, zaharul vanilat, esenta de rom, coaja de lamaie sau portocala si amestecam usor. Adaugam treptat apa calduta si amestecam pana obtinem un aluat elastic. Grija mare la apa, sa n-o turnati pe toata odata! Acoperim castronul cu un prosop uscat si curat si lasam aluatul sa creasca cca 30 min. Si cat creste aluatul mai facem si alte treburi, dupa cum spuneam.








Cand aluatul si-a dublat volumul, il impartim in mai multe bile mici, pe care le intindem pe masa unsa cu putin ulei, in foi de cca 1-2 cm grosime.




Taiem forme rotunde cu ajutorul unui pahar sau a unei cani si le lasam sa se odihneasca 10-15 min.





Incingem uleiul in tigaie apoi punem gogosile la prajit, pe ambele parti. Le scoatem pe servete absorbante si la servire putem sa le combinam cu niste dulceata sau doar cu zahar pudra.









Enjoy!

*For Monday Mania

2 comments:

Anonymous said...

Arata foarte bine gogosile!!!!!!!!!!!!

Ce pofta imi faci acum:)

droopina said...

Cerro, gogosi ca astea mai rar :D Bune, bune! Ia incearca-le :P