Tuesday, January 31, 2012

Chiftele cu cous-cous

Cous-cous-ul. Un ingredient destul de controversat. Iti place sau nu-ti place. Mie imi place, familionului nu. Eu detin puterea suprema in bucatarie, familionul nu. Ergo, familionul mananca ce-i dau :)) Dar pentru ca ma gandesc totusi ca e buna si o diversificare si o mancare mai sanatoasa (nu acum, zic in general) mai caut si eu solutii de compromis. Si uite asa mi-a venit ideea de a face chiftele cu cous-cous in compozitie, pentru ca daca le-as fi pus garnitura n-ar fi mancat in veci :D





Ingrediente:
- carne tocata (eu am avut de curcan)
- cous-cous
- ou
- marar verde
- usturoi, sare, piper
*puteti sa mai adaugati si alte ingrediente daca vreti, eu am vrut sa le fac cat mai simple sa vad daca se simte gustul cous-cous-ului.




Mod de preparare:

Intai de toate punem cous-cous-ul la umflat, in apa fierbinte. Daca nu gasiti instructiunile pe pachet va zic eu ca la o cana de cous-cous proportia e cam de 1-1 cu apa (poate putin mai multa apa).



Intre timp punem carnea in castron si radem usturoiul pe razatoarea mica (merge si zdrobit, dar mie imi place mai mult in varianta rasa).



Adaugam cous-cous-ul, mararul, oul, sare si piperul si amestecam pana obtinem o compozitie omogena (sau nivelam, in cazul ajutorului de bucatar :)) )




Formam chiftelele (eu imi pun cate un pic de ulei pe mana si in momentul in care le aplatizez in palma le aranjez un pic cu degetul mare pentru a le da o forma cat mai rotunda; nu-mi iese mereu, dar macar incerc :D) si le punem in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt. Le dam la cuptorul incins pana cand se rumenesc.



Le scoatem, le intoarcem si le lasam sa se rumeneasca si pe partea cealalta.



Zi end! Chiftelele astea au iesit mai bune decat ma asteptam iar baietii mei au bagat pe sub nas fara sa respire si fara sa intrebe cu ce-s facute :))




Enjoy!

See ya Tuesday at Table!

6 comments:

Laura Adamache said...

Deci nu m-am gandit niciodata sa pun cous-cous in chiftele si sunt convinsa ca au un gust diviiiin!! Al meu nu mananca deloc cous-cous dar sa stii ca il pacalesc cu chiftelele astea sigur!!:))
Pup si mersi mult pentru reteta!
E pe lista clar!

Top Cuisine avec Lavi said...

Cat imi place cus-cusul, sotului nu prea! O sa pun si eu in chiftele! Sper sa manance!

droopina said...

Laura, ti-am zis ca e o surpriza surprinzatoare :)) Ia sa incerci si-mi zici cum ti s-au parut.

droopina said...

Lavi, multumesc pentru vizita! Poti sa incerci sa-l pacalesti :D La mine a tinut :))

Anonymous said...

le-am incercat si eu ,dar nu mi-au iesit f bune ..cred ca din cauza cus cus-ului.nu ai precizat prea bn,asa ca si pt niste mai nestiutoare:P..cat trebuie lasat la inmuiat us-cus-ul?pana absoarbe toata apa? eu l-am lasat doar cateva minute ..era putin tare ...asa mi-au iesit si chifteele:)))

droopina said...

Recunosc, a fost greseala mea ca n-am specificat cat trebuie lasat la inmuiat. Pana se absoarbe toata apa, da. Apoi se "umfla" cu o furculita. Eu am sarit pasul asta, pentru ca l-am rasturnat in compozitia de chiftele.
Mai e o problema: depinde si de cat cuscus ai pus la cantitatea de carne: cam 250-300 gr la un kg de carne e suficient. In locul tau le-as mai da o sansa :) si daca mai ai nelamuriri nu ezita sa ma intrebi.
Multumesc pentru vizita si comentariu!