Wednesday, February 5, 2014

Budinca de conopida

Ei bine, reteta este de fapt denumită "pâine de conopidă", dar arată ca o budincă, deci pentru mine rămâne budincă de conopidă. Ne-a plăcut, mai ales ca n-a mai avut gustul acela pronunţat de conopidă şi mi s-a părut şi mai bună a doua zi, la micul dejun.
Pozele sunt execrabile, dar altele nu am, pentru ca nu mi-a stat gândul să pozez pentru blog, dar o să înţelegeţi reţeta şi aşa:




Ingrediente:
1 conopidă medie
200 gr jambon afumat, zice reţea; eu am pus kaizer si a fost la fel de bun
50 gr unt
2 linguri făină
200 ml lapte
3 ouă
50 gr caşcaval
1 bucată de pâine uscată (merge şi proaspătă, numai că se împrăştie un pic prin cratiţă)
sare şi piper după gust


Mod de preparare:

Conopida se desface în bucheţele, se spală şi se pune la fiert în apă cu sare + bucata de pâine. Zice-se ca pâinea îi absoarbe mirosul şi aşa este. După ce a fiert cât să intre furculiţa în ea, se scurge de apă şi se zdrobeşte într-un castron.
Într-o crăticioară adâncă se face un sos alb din unt, făină şi lapte. După ce sosul începe să bolborosească uşor, se ia craticioara de pe foc şi se adaugă cascavalul ras, sare şi piper după gust şi galbenuşurile celor 3 ouă.


(Albuşurile se bat separat până devin spumă.)
Tot în craticioară se adaugă şi conopida zdrobită, jambonul sau kaizerul tăiat cubuleţe, fâşiuţe, treaba voastră. Se omogenizează iar la sfârşit se adaugă şi se încorporează albuşurile.


Se unge cu unt o tavă de mărime medie (dacă vreţi o budincă mai groasă şi pufoasă, folosiţi o tava mică), se pune compoziţia şi se dă la cuptorul încins la 150-170 de grade C, cca 50 de minute. Ca să verificaţi când este gata, faceţi testul cu scobitoarea.


Şi cam atât!



Enjoy!








No comments: