Acum ca v-am facut sa radeti, sau cel putin sa zambiti, sa trecem la lucruri mai serioase. Fiind sezonul urzicilor am zis ca sa nu treaca primavara fara sa mancam macar o portie de urzici fragede. Eu vad problema asa: ori iubesti urzicile, ori le urasti...cu patima :)) Noua ne plac, chiar foarte mult, mai putin partea cucu-ratatul :P De partea aia (+ oparit) se ocupa mama (pai da, mama e mama, nu? trebuie sa le stie si sa le faca pe toate; nasol e ca va trebui sa-i calc si eu pe urme :)) ), iar eu doar de "facere". De facut se fac usor, asa ca nu-i problema. Insa inca nu ma pot apropia de urzicile proaspete si basta. Teoretic stiu ca cele foarte tinere si fragede (asa cum se gasesc acum pe piata) se curata numai de coditele mai lungi si de fire de iarba sau alte cele; la alea mai batrane se rup doar varfurile si se oparesc. Dar practic...
Ei si pentru ca iar am scris o poliloghie demna de o lucrare stiintifica, eu zic sa trecem si la reteta propriu-zisa.
Ah si sa nu uit! Saptamana viitoare, fiind Saptamana Patimilor, nu se mananca urzici, asa ca daca aveti pofta ori va grabiti zilele astea, ori o lasati pentru dupa Paste.
Ingrediente:
- urzici proaspete (oparite in apa cu sare)
- zeama de urzici (deci nu aruncati zeama dupa ce ati oparit urzicile)
- 2-3 linguri de faina
- 4-5 catei de usturoi
- 1 lingurita sare (asta e si in functie de gust; daca mai e nevoie, mai adaugati)
- 1 lingura ulei
- 1/2 sau chiar 1 lingurita de zahar
Mod de preparare:
Cum ziceam, curatam si oparim urzicile, apoi le scurgem de zeama. Dar sa NU aruncati zeama, pentru ca e foarte buna pentru mancare.
Tocam urzicile si le punem la calit intr-o craticioara, impreuna cu 1 lingura de ulei. Cand incep sa sfaraie adaugam faina si amestecam energic (cica asa se zice) ca sa nu ramana cocoloase.
Incepem sa turnam zeama, cate putin si sa amestecam ca sa nu se lipeasca (cam ca la risotto). Cand se incorporeaza, mai adaugam putina si amestecam, si tot asa pana obtinem o pasta cremoasa (nu stiu cum sa v-o descriu altfel, asa ca sa nu radeti).
Adaugam usturoiul pisat, un pic de zeama si lasam la fiert, la foc mic, amestecand ca sa nu se prinda.
Adaugam sare si zahar, amestecam, gustam sa vedem daca mai are nevoie de sare sau nu, apoi ne infigem in ea. Bine, hai, o mai punem si pe farfurie, pe langa o mamaliguta aburinda :P
Si daca nu tineti nici post, merege si un ou ochi cu urzicile :D
Enjoy!
2 comments:
Mie imi plac chiftelele de urzici.
Multumesc de reteta ;) L.T.
Post a Comment