Tuesday, March 4, 2014

Banuti cu gem

Cand este urat afara parca iti vine sa te cuibaresti sub patura si sa nu mai iesi de acolo. Dar eu zic ca mai bine sa prajiturim niste banuti cu gem, asta ca sa ne treca starea de letargie, sa le facem o bucurie celor dragi si sa miroasa frumos in casa.
Am gasit reteta de banuti cu gem intr-o revista de prin 2011 si mi-a placut ca se face usor, iar dupa ce am testat banutii, atat calzi cat si reci, pot sa-i recomand cu mare drag. Asadar, pentru banutii cu gem avem nevoie de:





Ingrediente:
500 gr faina
1 pliculet de drojdie granulata
2  oua (din care veti folosi cele 2 galbenusuri si un albus)
100 gr zahar tos
120 gr unt
250 ml lapte
coaja rasa de lamaie
1 praf de sare



Mod de preparare:
Batem galbenusurile cu zaharul tos si adaugam laptele.



Separat amestecam faina cu drojdia si sarea, adaugam untul topit, coaja de lamaie si amestecul de galbenusuri, zahar si lapte. Din toate acestea framantam un aluat pe care-l lasam sa creasca circa 30 de min.







Din aluatul crescut intindem o foaie de circa 4-5 mm, din care decupam banutii cu ajutorul unui pahar.


In mijlocul fiecarui banut facem o adancitura cu ajutorul degetului mare.Ungem marginile banutilor cu albusul batut si umplem adanciturile cu gem simplu sau amestecat cu mac. Merge si umplutura de branza de vaci, dar eu n-am avut. Punem si un mot de nuca sau migdala sau aluna pe fiecare banut si-i dam la cuptorul incins la 150-160 de grade pentru 30 de minute.



Mai verificam si noi din cand in gand, ca doar nu i-om lasa sa se arda. Sa mai zic ceva? A, da,




Enjoy!