Şi-am luat dîn târg? Apăi şeli şi urmiazî:
Ingrediente:
5 praji dodoliti
1/2 kg carne tocata (amestec din vita si porc)
fo' 200 gr masline (s-au mai pierdut pe drum din ele; bine ca macar tot a mai ramas ceva
verdeata (dupa gust si preferinte)
sare, chiper
bulion facut in casa (amestec de rosii si ardei gras)
La toate cele de mai sus am mai adaugat: o ceasca de ulei, 2 cani de apa, 1 ceasca de vin, ingredinete care nu apar in poza din motive necunoscute mie
Păi şî şe crediţi că am făcut cu ieli? Apăi o să iexplic în şeli şe urmiazî, mai pi înţilesu’ tuturor:
Mod de preparare:
Operatiunea "dezbracarea" prazului: Dupa ce curatati prazul de toate cele, taiati bucati de cca 10 cm pe care le goliti de "continut". Adica, ajutati de coada unei furculite (am folosit eu), impingeti in afara miezul prazului, in asa fel incat sa mai ramana doua foi (de ce doua? pentru ca la umplere si/sau fierbere se pot rupe si cautati umplutura prin toata oala
Pont: Bucatile de praz mai incapatanate si care nu vor sa se descotoroseasca de miez, pot fi bagate cateva minute in apa rece
Miezul se toaca marunt si se pune deoparte
Iaca si soldatii gata de umplere
Si iaca ce patira soldatii dupa ce doua maini dibace au pregatit umplutura (am amestecat carnea cu oul, verdeata, sarea si pierul si gata! ATENTIE! NU puneti orez in umplutura pentru ca acesta se umfla si iar va vad pescuind carnea de prin oala
Miezul tocat se pune la calit, cu o ceasca de ulei (n-am avut blida cu motive taranesti, asa ca am luat un tzucal batranesc care mi-e tare drag si util, asa ca scuzati "decorul")
Dupa ce se inmoaie prazul, puneti bulionul, amestecati temeinic si lasati sa bolboroseasca un pic
Adaugati si maslinele, completati cu apa cat sa poata fierbe nestingherite si lasati la foc mediu cca 10 min.
Dupa ce au dat bine in clocot puneti oleac' de vin de anul asta si mai lasati sa fiarba, pana ametiti de miros si aburii ce ies din oala
Apoi puneti soldatii-n oala si lasati la fiert pana se inmoaie prazul (carnea se fierbe foarte repede)
Spre sfarsit puneti verdeata tocata in oala aburinda
Poftiti la masa!
Şi amu’ că am deşertat tolba in ograda voastră, mi-o iau aşa goală la schinari şî plec să o umplu pentru data viitoari
Si incalecai p-un praz,
Si-ncheiai povestea cu haz!
(text şî naraţîuni di Droopina)
No comments:
Post a Comment